Jong Bibliotheek Netwerk

Onze ambitie

Hoe het begon
Werken in de bibliotheeksector is geweldig! Maar soms ook best eenzaam, als je de enige van jouw generatie bent. En hoe zorg je ervoor dat je de juiste bijdrage levert aan de ontwikkeling van jouw organisatie? Is er ruimte voor jouw ideeën – of weet jij die ruimte te creëren? In hoeverre past de Bibliotheek van de toekomst eigenlijk bij het beeld dat je van je eigen toekomst hebt?

Dit zijn de vragen die eind 2015 jonge collega’s bij elkaar brachten, wat het begin was van het Jong Bibliotheek Netwerk (JBN): een netwerk van jonge collega’s uit de openbare bibliotheeksector (t/m 35 jaar). Het JBN stelt zichzelf twee doelen:
1. Kennisdeling bevorderen
2. Ontmoeting tussen jonge collega’s mogelijk maken

Netwerken
Begin 2022 bestaat het JBN uit meer dan 300 leden uit heel Nederland, die contact met elkaar hebben via o.a. Facebook, Biebtobieb en live ontmoetingen (deels inhoudelijk, deels sociaal). Elk jaar worden minstens twee borrels en twee inhoudelijke bijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast stimuleren we jonge collega’s om naar andere bijeenkomsten te gaan, zoals het NBC of bijeenkomsten van Stichting Bibliotheekwerk. Zo leren JBN’ers niet alleen jonge collega’s, maar ook andere collega’s en partijen uit de sector kennen.

Werving en behoud
Sinds haar oprichting heeft het JBN verschillende initiatieven genomen, aan bijeenkomsten bijgedragen en diverse partners aan zich weten te binden. Daarmee nam ook de behoefte toe aan meer visie op het precieze doel van het JBN. In 2019 kwam het JBN dan ook met een nieuwe visie, waarin werving en behoud van nieuwe medewerkers in de sector centraal staan. Wij zijn ervan overtuigd dat het JBN op verschillende manieren (waaronder het oorspronkelijke ‘kennisdeling bevorderen’ en ‘ontmoeting mogelijk maken’) kan bijdragen aan het werven en het behouden van medewerkers in de sector – thema’s die steeds belangrijker worden als we kijken naar de arbeidsmarkt van het Openbaar Bibliotheekwerk.

Enkele voorbeelden van hoe het JBN hier al concreet aan bijdraagt, zijn:
– De ontwikkeling van de e-learning ‘Branche in Beeld – Startmodule voor nieuwe medewerkers’, om nieuwe collega’s welkom te heten en snel wegwijs te maken in onze sector
– Het bij elkaar brengen van onze achterban en diverse organisaties, door JBN’ers te informeren, informatie over hen voor de organisaties op te halen, jonge collega’s als afvaardiging te sturen naar bijeenkomsten, et cetera. Denk hierbij aan het delen van informatie van de POB, het ophalen van ideeën voor Stichting Bibliotheekwerk en het bijdragen aan bijeenkomsten van het OR-platform voor Openbare Bibliotheken.

Bestuur
Het JBN wordt getrokken door een groep enthousiaste jonge collega’s, die samen lokale, provinciale en landelijke bibliotheekorganisaties vertegenwoordigen. Daarnaast zetten diverse JBN’ers zich regelmatig in om activiteiten te organiseren, blogs te schrijven en meer.

Ontmoet het bestuur!

Wil je ook lid worden?
Het JBN is er voor medewerkers in de Openbare Bibliotheeksector tot en met 35 jaar. Is dit op jou van toepassing? Word dan lid van het JBN en profiteer van alles wat het JBN te bieden heeft.

Word lid van het JBN