Roodkapje in Bibliotheekland – choose your own adventure

Roodkapje in Bibliotheekland – choose your own adventure

Er was eens meisje. Zij heette Roodkapje. Als kind bracht ze al koekjes naar haar grootmoeder, maar toen ze ouder werd was het een fulltime baan geworden. En, avontuurlijke meid dat ze was, het begon Roodkapje wel te vervelen. Zelfs de verleidingen van de Wolf gaven haar geen spanning meer. Veel liever zou ze meer doen voor de maatschappij, dan alleen haar oma voorzien van koekjes.

Roodkapje had vele andere talenten. Ze was dol op boeken, wist daar veel van en kon hier goed over vertellen. Zo had ze haar broertjes en zusjes veel plezier in lezen bijgebracht, waardoor zij uitblonken in lezen, taal en rekenen. Roodkapje besloot een studie te volgen en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Iets met boeken, plezier in lezen én een bijdrage leveren aan de toekomst van alle burgers, met name kinderen. Ze koos voor de (hbo-)opleiding tot Jeugdbibliothecaris (die bestond toen namelijk nog), behaalde ook nog haar lesbevoegdheid en het certificaat mediacoach en solliciteerde bij de Bibliotheek.

De Bibliotheek zag het wel zitten, zo`n enthousiaste meid. Want met al die grijsaards in de Bibliotheek werd het wel tijd voor wat verjonging. Goed voor de broodnodige innovatie ook. Roodkapje was dus erg gewild; ze was jong, had frisse ideeën, een goede opleiding, ervaring als projectleider (projecten: koekjes brengen bij oma & afrekenen met de Wolf), was mediawijs én door stage te lopen had ze al veel kennis over de bibliotheekbranche opgedaan. Toevallig had de Bibliotheek juist een mooie vacature geplaatst op het prikbord (in de koekjeswinkel). De functie-eisen zagen er als volgt uit:

  • Relevante afgeronde (minimaal) HBO-opleiding.
  • Lesbevoegdheid en aantoonbare didactische vaardigheden.
  • Uitstekende communicatie- en presentatievaardigheden.
  • Kennis van leesbevordering, mediaeducatie en leermethodes.
  • Goed kunnen organiseren en plannen.
  • Flexibel zijn, resultaatgericht, ondernemend, ambitieus en goed samen kunnen werken.
  • Kennis van en enthousiasme voor jeugdliteratuur en 21e -eeuwse vaardigheden.
  • Kennis van het bibliotheeksysteem BicatWise en de ontwikkelingspsychologie van het kind.

Wat de Bibliotheek haar in ruil aanbood en hoe haar bibliotheekavontuur verder verliep?

Choose your own adventure
Jij bepaalt hoe het verhaal van Roodkapje verder gaat. Maak een keuze (bedenk wel dat dit de gehele toekomst van Roodkapje en de Bibliotheek beïnvloedt) en lees volgens de aanwijzingen verder:De Bibliotheek bood Roodkapje een 16-urig contract aan voor een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging, in salarisschaal 6/7, zonder de mogelijkheid om door te groeien. Lees verder bij A.De Bibliotheek bood Roodkapje een 36-urig contract aan voor een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging, in salarisschaal 8/9, met de mogelijkheid om door te groeien. Lees verder bij B.

Hoe het verder ging:ADe Bibliotheek nodigde Roodkapje uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Vooraf lichtten zij al toe dat wat ze te bieden hadden wel het maximale was (want ‘geen geld’). Onderhandelen had geen zin. Roodkapje twijfelde. Ondanks al haar kwaliteiten onder haar niveau ingeschaald worden. Slechts een klein contract én geen mogelijkheid om door te groeien. Toch besloot Roodkapje de baan aan te nemen, met goede hoop dat er in de toekomst misschien toch wel wat mogelijk zou zijn. Na twee jaar, waarin zij vele successen boekte, begon het. Die kriebel naar méér. Meer uitdaging, meer kansen en de wens om te groeien. Ja, ook in salaris, want met het huidige salaris kon Roodkapje geen huis kopen (en ze bracht in het weekend dus nog steeds koekjes naar oma, om daar in ruil te mogen wonen). Met alle opgedane kennis en ervaring moest er toch wel wat ruimte zijn? Roodkapje raapte meer dan eens al haar moed bij elkaar en vroeg naar de mogelijkheden. Hetzelfde argument (‘geen geld’) bleef van kracht, ondanks de tevredenheid over haar functioneren. Al snel kreeg Roodkapje een mooie baan aangeboden in de commerciële sector. Met een hoger salaris, een groter contract en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Roodkapje leefde nog lang en gelukkig. De Bibliotheek sloot een jaar later wegens bezuinigingen (op goed personeel) en het gebrek aan innovatieve slagkracht. Tot op de dag van vandaag betreurt de Bibliotheek het vertrek van Roodkapje.

B
De Bibliotheek nodigde Roodkapje uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Gezien de opleiding, ervaring en andere kwaliteiten van Roodkapje (en het vooruitstrevende beleid van de Bibliotheek) kon er ruimte vrijgemaakt worden om haar een goed aanbod te doen. De Bibliotheek bedacht hierbij ook dat deze investering zichzelf zou terugbetalen in de vorm van een betrokken en tevreden medewerker die genoeg uitdaging zou krijgen. Na een jaar kreeg Roodkapje een vast contract en de mogelijkheid de opleiding te volgen tot specialist educatie. Roodkapje was gelukkig bij de Bibliotheek en de Bibliotheek was gelukkig met Roodkapje. Samen zorgden zij voor vele successen. Zelfs de gemeente werd hierdoor overtuigd en besloot de Bibliotheek meer geld te geven. Roodkapje voelde zich gewaardeerd, uitgedaagd én kon eindelijk het huis van oma overnemen (die ging in de koekjeswinkel wonen).Roodkapje én de Bibliotheek leefden nog lang en gelukkig (totdat Roodkapje een grijsaard was geworden en plaats moest maken voor Groenkapje).

Stephanie (ProBiblio)