De kick van het racen!

De kick van het racen!

Wie wel eens gekart heeft, kent het gevoel. De flinke dosis adrenaline, een enorme snelheid, slippend de bochten door, zo af toe op de rem en bijsturen om het circuit glansrijk te doorstaan. Een paar weken geleden stond ik op de kartbaan en kwam ik plots tot een nieuw inzicht. Het circuit heeft eigenlijk best veel overeenkomsten met de situatie waarin de bibliotheekbranche zich bevindt. De ene na de andere bocht die genomen wordt om tot een goed resultaat te komen en elk circuit is anders. Versnellen, vertragen en inspelen op de andere spelers op de baan. Dit alles met een grote mate van flexibiliteit en lef van de branche en de mensen die erin werken.

Tijdens mijn studie Vrijetijdsmanagement heb ik stage gelopen bij de bibliotheek. Dit beviel zo goed dat ik er na het behalen van mijn diploma terugkeerde. Inmiddels maak ik al meer dan zes jaar onderdeel uit van de marketingcommunicatieafdeling en heb ik aan een hoop projecten bijgedragen. De verhuizing naar onze iconische glazen boekenpiramide, de opstart en organisatie van de zaalverhuur, een uitbreiding van het programma naar 350 activiteiten per jaar, de oprichting van het DigiTaalhuis, de herinrichting van ons pand, de overname van twee vestigingen en ga zo maar door. Mooie projecten met een zekere kick-factor. En dit alles in zo’n kort tijdsbestek! Ook in Bibliotheek de Boekenberg wordt er “geracet” naar een toekomstbestendige bibliotheek.

Ik heb in deze jaren geleerd te schakelen op allerlei niveaus en snelheden. Schakelen zoals in het racemonster van Max Verstappen, dan wel op de dagen dat zijn F1-auto daadwerkelijk de beloofde vleugels van Red Bull laat zien. Zoals tijdens een interessante meetup met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van rondleidingen met behulp van virtual en augmented reality. Of tijdens het voorbereiden van een Minecraftfestival voor meer dan 600 jonge whizzkids en hun ouders. Maar ook als het gaat om samenwerken met partners in de stad om tot een gezamenlijke evenementenkalender te komen vol nieuwe festivals, themamarkten en andere evenementen. Het creëren van een aantrekkelijk aanbod waarin niet geconcurreerd wordt met elkaar maar waarin vooral gezocht wordt naar manieren om elkaar te versterken.

Soms is het ook die ene aangename rit die er toe doet. Met de lokale muziekschool, de fotografieclub of die ene creatieve kunstenaar met wie je een fijne samenwerking opbouwt. De bochten van dit circuit ken ik door en door, maar toch brengt het me voldoening wanneer we de rit samen met een mooi resultaat afsluiten en al met enthousiasme uitkijken naar een tweede ronde.

Kortom: never a dull moment. In oktober bestaat de Boekenberg alweer vijf jaar. Tijd voor een feestje en wel op donderdagmiddag 26 oktober. Een mooi moment om in de achteruitkijkspiegel te kijken. Maar zoals Max vast kan beamen is het vizier vooruit nog veel belangrijker, want er liggen nog tal van uitdagende circuits en nieuwe bochten in het verschiet!

Debbie (Boekenberg, Spijkenisse)