De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen

Het is nog vroeg, koud en donker woensdagochtend als Tijger uit zijn warme bedje wordt gehaald. Gisteren was hij nog uitgebreid bij allemaal verschillende supermarkten langs geweest om lekkers in te slaan. Hoewel hem is verzekerd dat kinderen die net van huis naar de opvang zijn gebracht nog niet zoveel honger hebben, maakt hij zich toch een beetje zorgen of het wel genoeg zal zijn. Hij wil niet dat er straks iemand te weinig heeft. Dat blijft een stresspuntje tot het straks is afgelopen.

2018-03 Foto Diantha

Tijger reist deze dagen op stand. Hij heeft voor zichzelf een plekje geregeld in een fijn, veilig en warm kinderstoeltje. Om hem heen staat de auto vol met stapels NBD doosjes gevuld met posters, kleurplaten, informatiematerialen, flyers van activiteiten, slingers en ballonnen en natuurlijk het boek dat over hem geschreven is door Britta Teckentrup en dat deze dagen centraal staat: “Ssst! De tijger slaapt.” Een vrolijke boel concludeert hij als hij om zich heen kijkt.

Hij is op weg naar een peuteropvang bij de Bibliotheek op school. Vandaag is de aftrap van tien dagen feest die helemaal om hem draaien. Er zijn nog geen kinderen als hij aankomt. Hij kijkt toe terwijl de slingers worden opgehangen en de ballonnen opgeblazen. Al snel komen de eerste kinderen binnen. Ze storten zich meteen op hem en Tijger geniet van de aandacht en de aaitjes. Hij schrikt wel even als hij moet deelnemen aan een tijgergevecht, maar dat valt gelukkig alles mee en hij brengt het er zonder scheurtjes in zijn vacht vanaf.

Dan komt de wethouder binnen, net als alle kinderen en ouders op sokken, want dat moet tegenwoordig op veel scholen heeft Tijger net geleerd. Als de ouders zijn vertrokken begint het feest pas echt. Tijger mag op schoot liggen terwijl er over hem wordt voorgelezen. Er wordt over zijn buik en zijn neus geaaid en hij wordt gewiegd. Dat moet van het boek en bevalt hem prima.

Wanneer het boek uit is gaat Tijger met alle kinderen eten. En hij wordt al snel gerustgesteld, het is meer dan genoeg! Een jongetje zet hem in een stoel en deelt zijn pakje appelsap met hem. Dat lust hij wel. De wethouder helpt intussen met mandarijntjes pellen. Als de juffrouw van groep 1/2 vraagt of ze ook bij haar in de klas wil voorlezen, gaat ze natuurlijk over mij en mijn feestje vertellen.

Na het eten wordt er gedanst en met ballonnen gespeeld. En dan is het alweer tijd om verder te gaan naar de volgende afspraak. Onderweg doet Tijger even een dutje. Het was een leuke, maar ook wel een beetje vermoeiende ochtend. En Tijger houdt nu eenmaal erg van slapen. Bovendien heeft hij nog een drukke, maar vooral heel gezellige, tien dagen voor de boeg. Er komen straks groepen 1/2 van de basisschool bij hem op bezoek. Er wordt heel vaak over hem voorgelezen, zelfs een keer in een speciale Muziek op Schootles. En er is een poppentheatervoorstelling voor hem geregeld.

Hij droomt over de activiteit waar hij het meest naar uitziet: zijn slaapfeestje in de bibliotheek aan het eind van de week, waar alle knuffels uit de buurt voor uitgenodigd zijn. Kinderen kunnen hun knuffel naar de bibliotheek brengen om een nachtje bij Tijger te logeren en de bibliotheek onveilig te maken. Hij heeft er al grootste plannen voor, de ballonnen slingers en feestmutsen liggen klaar. De koekjestrommel plunderen, eindeloos spelletjes spelen op de computers, fotokopietjes van zichzelf maken, verstoppertje spelen tussen de kasten en natuurlijk heel veel chocolademelk drinken!

2018-03 Slaapfeestje Tijger
Tijger leest voor aan zijn vriendjes

Een prima manier om zijn verjaardag te vieren vindt Tijger. Hij geniet van alle aandacht en lieve aaitjes over zijn neus zolang het nog kan. Hij gaat ze best missen, maar gelukkig mag hij na de Voorleesdagen in de jeugdhoek van de bibliotheek blijven wonen.

Diantha (Bibliotheek Krimpenerwaard)

Deze blog verscheen ook als gastblog bij Bibliotheekblad.