Jonge Brabantse Bibliothecarissen verzamelen!

Jonge Brabantse Bibliothecarissen verzamelen!

De zomer is net begonnen. De eerste vakantiegangers vertrekken en de agenda wordt steeds leger. De mail van Evi en Maartje met de uitnodiging voor de eerste bijeenkomst van de Jonge Brabantse Bibliothecarissen komt op het goede moment! De jonge Tilburgse bibliothecarissen zien een netwerkbijeenkomst wel zitten, dus met een delegatie vertrekken we op 19 juli naar Den Bosch.

We hopen in elk geval op een gezellige middag die als startpunt kan dienen voor vervolgbijeenkomsten. Bij ons in de Bibliotheek Midden-Brabant werken best wat 35-minners, maar uitbreiding van je netwerk en ervaringen uitwisselen, regionaal of landelijk, is altijd een goed idee.

Op deze snikhete dag is gelukkig nog plek op het terras van de Verkadefabriek. Met twaalf man passen we precies aan een tafel. We beginnen met een uitgebreid voorstelrondje. Met bijna acht dienstjaren blijk ik al een oude rot te zijn, het grootste deel van de aanwezigen werkt minder dan drie jaar in de bibliotheekwereld. Een hele nieuwe ervaring, in een branche waar je met minder dan tien jaar ervaring gezien wordt als een beginner. Ongeveer de helft werkt in de front office, de anderen in verschillende functies in de back office.Aan de hand van een aantal vragen brainstormen we er een tijd op los. Wat verwacht je van het netwerk? Wat zou je aan de sector willen veranderen? Wat zijn jouw behoeftes? En waar loop je tegenaan? Herkenning alom! Heel veel overleggen, de tijd die een idee nodig heeft om waargemaakt te worden, het ja-maar-in plaats-van-ja-en-denken van sommige collega’s, geen keuzes durven maken: allemaal zaken waar je binnen ons werkveld mee te maken krijgt. Nu heb ik het geluk dat ik relatief veel jonge collega’s heb, en dat de mix ervaring/nieuwe kijk bij ons juist heel goed werkt. Maar als je als starter aangenomen bent om voor frisse wind te zorgen en iedereen blaast je terug, dan heb je het soms behoorlijk moeilijk.

Wat we allemaal nodig hebben, is contact met collega’s buiten de eigen bibliotheek. Waar onze oudere collega’s elkaar veelal kennen van de bibliotheekacademie, komen wij van alle kanten binnen. Er lijken muren te staan tussen de verschillende bibliotheekorganisaties. Met de buren heb je meestal al weinig contact, laat staan met collega’s verder in het land. En juist uit die contacten ontstaan vaak de mooiste samenwerkingen.

Ook geen verrassing: het imago van de bibliotheek moet op de schop. We kennen allemaal de reactie van je gesprekspartner op een feestje als je vertelt dat je bij de bibliotheek werkt. ‘Maar jij bent toch niet stoffig? Zit je dan de hele dag boeken te scannen? Komen daar nog mensen dan? Ik ben er al jaren niet meer geweest.’ Deze reactie wordt dan gevolgd door ongeloof als je vertelt wat je allemaal mag doen en hoe bibliotheken nadenken over hun eigen toekomst en rol in de samenleving. Het zou zo fijn zijn als niet alleen wij er van overtuigd zijn dat we een wereldbaan hebben, maar dat dat ook door anderen zo gezien wordt.

Na de brainstorm is er tijd voor een nieuw drankje, want buiten nuttig is deze eerste bijeenkomst ook nog eens heel erg gezellig. Na de zomer gaan we volle kracht vooruit!

Miriam (Bibliotheek Midden-Brabant)