Starters als wij zijn het er allemaal over eens: werken in de Bibliotheek is mooi… maar soms ook een beetje eenzaam. Wordt het niet de hoogste tijd om elkaar actiever op te zoeken? Vers vanuit onze opleidingen – die sinds het stopzetten van de bibliothecaris-opleiding steeds diverser lijken, maar dat terzijde – zijn wij de afgelopen jaren de Bibliotheek ingerold…
Een prachtige wereld, vol maatschappelijke waarde, groeiende banden met het onderwijs, steeds meer ruimte voor experimenten en de breedste doelgroep die je je maar kunt wensen. ‘De burger’, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, en dan maar liefst van 0 tot 100! Nog los van het heerlijke feit dat we ons omringd weten door boeken en boekenliefhebbers, die eenzelfde passie hebben voor lezen en lezers. Er is genoeg te doen en te leren en overal waar we komen, worden we met open armen ontvangen. Zonder ‘jong bloed’ immers geen toekomst… Werken in de bieb: dát zouden meer jonge mensen moeten doen!
Toch kriebelt het soms. Is dit nu het werk van de toekomst? Van onze toekomst? Hadden we in onze studententijd deze baan voor ogen? Als ideaal? Wat als je bij al je ideeën en suggesties hoort: “Dat hebben we al geprobeerd”? Hoe kun je feedback geven op collega’s die al Specialist waren voordat jij geboren was? Waarom verloopt alles in deze sector altijd zo opmerkelijk traag? En waarom lijkt de wereld buiten bibliotheken zelfs nóg stroperiger dan er binnen?
Moet je op die ene verjaardag alweer uitleggen dat bibliotheken (veel) meer doen dan boeken uitlenen… Staan de kranten wederom vol negatieve artikelen over de Bibliotheek en het stoffige imago ervan, terwijl er zoveel moois gebeurt… Begint elk gesprek buiten de deur standaard met de vraag waar je begeleider gebleven is…
Werken in de bieb: dát zouden meer jonge mensen moeten doen!
Er zijn talloze blogs te vullen met zaken waar je als jonge bibliothecaris tegenaan loopt. Die je onzeker maken, of die je graag eens zou delen met anderen die dezelfde ervaring hebben als jij. Gewoon, laagdrempelig, in de kroeg of bij de thee. Sommige jonge bibliothecarissen hebben geluk en werken in een bibliotheek, of zelfs vestiging, waar zij zo’n sparringpartner hebben. Andere zien zulke collega’s bijna nooit, of alleen tijdens de maandelijkse vergadering. Feit is dat we nog nauwelijks contact hebben met elkaar. Best gek, nu onze generatie een overdaad aan sociale media tot haar beschikking heeft en mobieler is dan ooit!
Gelukkig zijn er ook veel zaken die jou als jonge bibliothecaris enthousiast maken. Waar je graag veel meer van wilt weten. Waarbij je het gevoel hebt dat jouw frisse blik, netwerk, of specifieke achtergrond van toegevoegde waarde is. Ook dan is het fijn om gelijkgestemden te kennen, bij wie je veilig ballonnetjes kunt oplaten en die vanuit eenzelfde invalshoek samen met jou naar problemen en mogelijkheden kunnen kijken. Die, net als jij, zoeken naar goede manieren om zowel kennis te halen als te delen.
Samen een actief netwerk oprichten
Ik heb geluk: ik ben niet de enige 30-minner die bij ProBiblio rondloopt. Toch heb ik hier het afgelopen jaar veel over nagedacht en kwam ik laatst tot de ontdekking dat ik niet de enige ben met deze gedachten. Samen met Biene van Bibliotheek Bollenstreek wil ik een actief netwerk van jonge bibliothecarissen gaan oprichten. Zodat we ons samen heel nuttig kunnen maken voor bibliotheken. Regelmatig met elkaar musea, inspiratiepaleizen als Pakhuis de Zwijger of de kroeg in kunnen duiken. En op congressen of bij kenniscirkels ook eens naar bekenden kunnen zwaaien.
Zo’n netwerk vormen we niet alleen, daar hebben we iedereen (inclusief de zogeheten andere generaties) bij nodig. We horen dan ook graag wat jij als jonge bibliothecaris nodig hebt, of wat u als collega of leidinggevende een goede invulling van zo’n netwerk zou vinden!
Wat, hoe waar en wanneer?
Op 24 maart aanstaande houden wij een brainstormsessie om hier met elkaar – en met jou? – verder over na te denken. Ben je 30 jaar of jonger en denk je ook met ons mee? Meld je dan nu aan via het inschrijfformulier. Tot dan!