Vakantie in de bieb

Vakantie in de bieb

Terwijl het gros van Nederland vakantie viert en een hittegolf over ons land valt, denken wij alweer na over de jeugdactiviteiten voor het komend seizoen. De bieb is in beweging.

Sinds begin dit jaar werk ik bij de Bibliotheek Kennemerwaard. Ik dacht na de bevalling van mijn zoontje vorig jaar dat het mij wel zou lukken om een jaartje of twee ertussen uit te zijn en als goede huisvrouw te moederen over mijn kleine trots. Ik denk dat het nog geen drie maanden later was dat ik met heimwee in de bibliotheek bij ons op de hoek stond, baby op de arm. Wat miste ik mijn werk toch. En hoe meer tijd er verstreek hoe erger dat gemis werd. Een paar maanden later raakte ik in gesprek met een van de bibliothecaressen op de jeugd en vertelde haar wat ik allemaal gedaan had en dat ik heimwee had. “Waarom stuur je niet een open sollicitatie,” zei ze. En ik vroeg mij af, durf ik dat?

Inmiddels sta ik weer achter de balie en word ik langzamerhand ingewerkt bij verschillende groepen van jeugdprogramma’s. De zomer is aangebroken en ondanks de hitte zit de bieb nog vol bezoekers die op zoek zijn naar een goed boek voor op het strand of bij het zwembad. “Het zal hier nu ook rustiger worden,” zegt een van deze bezoekers tegen mij. Hij gaat op vakantie en neemt een stapel detectives mee. Rustig, denk ik bij mijzelf? En ik kan er niets aan doen, maar de gedachte aan een rooster vol strepen in de handen van collega Linda komt in gedachten naar voren. Veel collega’s gaan deze periode ook op vakantie en die gaten in het rooster moeten worden gevuld. Hoe zij dat steeds weer voor elkaar krijgt? Geen idee, maar ik heb ongelooflijk veel respect voor haar. Deze periode is ook voor de roostermakers drukker dan normaal.

Maar de vergaderingen en werkoverleggen gaan gewoon door, al is misschien niet iedereen erbij. De programma’s voor het komende kwartaal moeten worden vastgelegd, en dat zijn leuke uitdagingen. Ik zit erbij wanneer de jeugdactiviteiten voor 4 tot 8 en voor 8 tot 12 worden besproken. We hebben al verschillende activiteiten voor deze groepen gehad maar we willen er meer mee doen. Er wordt besloten dat we er een wekelijks fenomeen van maken, met de ene week de jongere groep en de week daarop iets voor de wat oudere kinderen. Sinds ik erbij ben gekomen heb ik mogen begeleiden in het maken van monsterwearables die echte lichtjes kregen als oogjes, of hebben de kinderen robotjes mogen programmeren. Er wordt dus gekeken wat voor interessante activiteiten we voor deze groepen kunnen verzinnen.

En bij de start van de vakantie periode maken de collega’s in een rap tempo een planning voor de kleinsten, voor peuters en kleuters en soms ook baby’s: de Biebstart ochtenden. Die bestaan niet alleen uit voorlezen maar vooral ook uit spel, en soms wordt er een gast uitgenodigd om iets te vertellen aan de ouders of aan de kinderen zelf. Een politieagent dit jaar? Of een brandweerman? De ideeën vliegen over en weer.

Ondertussen gaan de ontwikkelingen door. Nieuw is ook de Prutshub in Heerhugowaard. Dat is een ruimte waar collega’s aan bezoekers laten zien wat we in huis hebben op het gebied van digitale geletterdheid en maakcultuur, en waar ze de mogelijkheid hebben om nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en te gaan knutselen. Er staat een 3d printer en er liggen tablets. De eerste keer loop ik er per ongeluk binnen op zoek naar het biebstart overleg. Het is nog niet officieel geopend maar na het overleg ga ik er samen met een collega toch nog even rondneuzen. Ik zie een van de monsterwearables tentoongesteld, zijn led lichtje staat aan. Ik vraag of de WeDo en CoderDojo spullen ook aanwezig zijn. Je kan hier inderdaad met van alles prutsen. Heerlijk toch?

De vakantie is inmiddels vol op gang. Ik heb zelf geen plannen en zie nog wekelijks dezelfde trouwe bezoekers in de bieb. De drukte met de reserveringen begint af te nemen. De meeste mensen hebben de buit al binnen. Ook de overleggen zijn nu klaar. De planningen voor het laatste kwartaal zijn al af. Sterker nog, er is genoeg materiaal om het hele volgende jaar mee te vullen. Leuk, zo’n creatieve bieb!

Amber (Bibliotheek Kennemerwaard)

Deze blog verscheen ook als gastblog bij Bibliotheekblad.