Dankbaarheid

Dankbaarheid

Wij bibliothecarissen staan altijd klaar voor onze klanten. Ons werk is zo veelzijdig: van boeken zoeken, helpen bij de uitleen en inname, de meest uiteenlopende vragen beantwoorden, cursussen geven, de bibliotheek netjes en up-to-date houden, nieuwe displays maken, voorlezen, acteren in een moordspel, boekpresentaties voorbereiden, meewerken aan festivals, boekenverkoop en boekenruil, groepsbezoeken, Babybieb, Taalhuis… pff, het is zoveel wat we doen. Ik kan het niet eens allemaal opnoemen. En we doen het allemaal met veel plezier.

Desondanks wordt dit plezier ook wel eens verpest door de hangjeugd en andere brutale klanten. Zulke momenten vind ik persoonlijk erg lastig. Ik probeer het mij niet teveel aan te trekken en zeker niet op persoonlijk vlak. Maar als er naar je gefloten wordt alsof je een hondje bent, of als je een grote mond krijgt van een paar jongens van 15 die je hebt gevraagd even wat stiller te zijn en de rommel op te ruimen, dan voel je dat toch wel. Want het voelt dan zo ondankbaar. Je wilt goed doen en het mensen naar de zin maken, maar er zijn grenzen. En in bibliotheekland zijn die grenzen vaak ruim. We zijn erg coulant naar de klant en denken altijd mee. Eigenlijk zijn we te lief.

Gelukkig wordt onze ‘liefde’ vaak wel gezien door de andere klanten. En ik ben blij dat het gros van hen dankbare klanten zijn. Als zij hulp nodig hebben, krijg je een ‘dankjewel’ te horen in plaats van een scheldnaam. Dankbaarheid wordt niet alleen in woorden uitgedrukt: ook in de vorm van een doosje chocolade, een lieve kaart of een flesje wijn. Er zijn ook kinderen geweest die een mooie tekening hadden gemaakt en gegeven, omdat jij zo lief was om mee te denken over een onderwerp voor een spreekbeurt. Of een jongen met dyslexie die meegesleept wordt door zijn moeder om een boek uit te zoeken, terwijl hij een hekel heeft aan lezen en dan drie weken later bij je terugkomt met een glimlach dat hij zo genoten heeft van het boek dat je toen mee hebt gegeven. De oudere klant die moeite heeft met de computer en die je met een cursus Klik & Tik of Digisterker verder op weg kan helpen, de klanten die problemen hebben met de printer, die drukke kleuters die je stil krijgt omdat ze aandachtig naar het voorgelezen verhaaltje zitten te luisteren. De vrouw die al een tijdje op zoek is naar juist dát ene boek, maar het niet kan vinden en jij wel, of voor wie je een mooi alternatief hebt kunnen bedenken. De oudere dame die altijd een praatje met je maakt. De dakloze die je hebt geholpen bij de computer en die met zijn weinige centjes een zakje drop voor je heeft gekocht. Allemaal hebben ze dezelfde dankbaarheid in hun ogen en daar doen we het uiteindelijk voor.

Hoe mijn dag ook gaat, met de jongeren die niets anders doet dan een beetje rondhangen en gebruik maken van de gratis Wifi, de klant die op het laatste moment nog wat moet printen, de mopperende klant die een boek te laat heeft ingeleverd en het niet eens is met de €0,10 boekvergoeding en daar een hoop stampij om maakt, er zijn altijd klanten die mij het dankbare gevoel geven dat ik hier prima op mijn plek zit en dat het werk dat ik doe er toe doet. Dus eigenlijk ben ik óók dankbaar. Voor de dankbare klanten!

Arlene Jaspers (Bibliotheek Haarlemmermeer)

Deze blog verscheen ook als gastblog bij Bibliotheekblad.