De kunst van het overtuigen. Verslag van de inhoudelijke bijeenkomst op 23 mei.

De kunst van het overtuigen. Verslag van de inhoudelijke bijeenkomst op 23 mei.

Op dinsdag 23 mei vond een inhoudelijke bijeenkomst voor alle JBN’ers plaats in de Blauwe Kamer, Bibliotheek AanZet, te Dordrecht. We wilden ons in deze bijeenkomst, en volgende bijeenkomsten, vooral richten op de persoonlijke ontwikkeling van alle JBN’ers.

Als jonge werknemer komt er namelijk nogal wat op je af. Na de studie op zoek naar een baan, solliciteren en ‘joepie!’ je komt bij de Bibliotheek terecht. Soms één van meerdere jonge collega`s, maar meestal verlaag je de gemiddelde leeftijd aanzienlijk. Er gebeurt van alles; er is ruimte voor ontwikkeling en daar heb jij ook hele goede ideeën over. Maar of daar nu altijd naar geluisterd wordt? Want ‘Dat hebben we al eens geprobeerd’ of ‘We doen het al jaren zo’. Dat dus. Gelukkig was daar het lichtpuntje in de duisternis: de kunst van het overtuigen.

Wat je hebt meegemaakt of hebt gemist…
Jacoline, collega bij Bibliotheek AanZet, verwelkomde iedereen in de Blauwe Kamer. Vervolgens vertelde zij over hoe de Blauwe Kamer tot stand is gekomen. Iets met een vervelende gemeente die de Bibliotheek niets meer vond dan een dure opslag voor boeken (tsss…) die niet voldoende zichtbaar was. Van daaruit kwam de noodzaak om snel te innoveren, beter zichtbaar te zijn en samen te werken met partners. De geboorte van de Blauwe Kamer. Waarom niet roze of oranje? Daar gaan twee versies over de ronde. Eén: Blauw is een neutrale kleur. En, alleen voor insiders, er staat ons vaag iets bij over een vloerbedekking die er al lag? Wil je meer weten over wat er is veranderd bij AanZet sinds de komst van de Blauwe Kamer en welke tips Jacolien heeft? Lees dan haar bijgevoegde aanbevelingen.

Vervolgens ging de workshop ‘Kunst van het overtuigen’ door Richard Koekoek van start. Specialist in gedragsverandering bij Zieffect. Wat de JBN’ers wilden leren, dat stond centraal. Zo gezegd zo gedaan, hatseflats daar hadden we ineens een flap met allemaal persoonlijke leerdoelen. Vervolgens gingen we in groepjes met elkaar in gesprek over wat wij doen om een ander te beïnvloeden, op welke manieren wij zelf het beste te overtuigen zijn (theetje, chocolaatje, wij zijn niet zo moeilijk…), wat juist niet werkt wanneer een ander iets van ons wil (geen theetje, geen chocolaatje) en wat we doen wanneer we weerstand bij de ander merken. De verschillen tussen beïnvloeden, overtuigen en manipuleren zijn ook even haarfijn uitgelegd. So far so good, we leren iets, er hangt een gezellige en geanimeerde sfeer totdat…tatatatam…we gaan het geleerde en onze persoonlijke leerdoelen in de praktijk brengen door middel van een rollenspel! Je begrijpt dat na de vraag: ‘Wie heeft een casus en wilt dit uitspelen?’, we onszelf alleen nog hoorden zweten (het was heerlijk warm weer). Kudos voor de JBN’ers die opstonden! Dankzij jullie leerden wij hoe je die ene collega kan overtuigen dat jij echt wel zelfstandig iets kan aanpakken en haar daarmee ook nog werk uit handen neemt. Daarnaast kunnen wij onze (oudere) collega`s beter overreden waarom onze werkwijze beter/efficiënter is. Én nu weten we ook hoe we onze klusgekke partner kunnen overhalen om toch even te chillen om 23:00 uur i.p.v. verder te klussen. Dat allemaal met behulp van een aantal inzichten en technieken. Ben je hier benieuwd naar? Richard heeft ons voorzien van de presentatie en een hand-out die we met jullie delen.

Als afsluiter hebben we met een groepje nog heerlijk geluncht en nagepraat over de bijeenkomst.

Terugblik
Wij vonden het, vanuit de organisatie, een geslaagde bijeenkomst. Natuurlijk hoopten wij meer JBN’ers te overtuigen om te komen, maar toen hadden wij zelf de kunst nog niet zo goed onder de knie als nu . En natuurlijk weten we dat jullie het erg druk hebben. Laat daarom gerust weten wat de eventuele drempels waren waardoor je niet hebt deelgenomen.

Bijna iedereen heeft de evaluatie ingevuld en de bijeenkomst is beoordeeld met een gemiddelde van een 7,9! Waarvoor dank! Enkele reacties:

  • Het was erg leerzaam en gezellig!
  • De groep waarmee we waren was heel actief en gezellig. Het was een goede sfeer!
  • Ga zo door!
  • Leuk! Zeker voor herhaling vatbaar. Richard deed het goed en praktische tips waren fijn en van meerwaarde. Er was een positieve vibe en dat was prettig!
  • Gezellige ochtend, jammer dat er niet zo veel jbn’ers waren. De workshop van Richard vond ik erg waardevol, maar de rollenspellen aan de lange kant. Was net wat ongemakkelijk voor de meiden die er moesten staan!

We willen alle JBN’ers die er waren bedanken voor de leuke sfeer! En een speciaal bedankje aan de collega`s bij Bibliotheek AanZet die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt.

Tot de volgende keer,
Anne-Katelijne, Kerstin & Stephanie

23mei6
23mei4

23mei1