Leuk werk!

Leuk werk!

Soms, héél soms, overkomt het me. Ik leef al weken toe naar een bepaald moment, bereid me tot in de puntjes voor en zie helemaal voor me hoe het gaat lopen. Om op het moment zelf te merken dat alles anders loopt en dat veel dingen vanzelf gaan lopen. 24 maart was zo’n dag. De ‘jonge bibliothecarissen’ verenigden zich!

In eerdere blogs lichtte ik samen met Biene al toe waarom wij vonden dat dit netwerk er ‘moest’ komen. Het netwerk zou ons helpen om andere jonge bibliothecarissen te leren kennen en elkaar vaker te ontmoeten; we zouden samen – en samen met al onze andere collega’s – gaan nadenken over het werken in de Bibliotheek en we zouden veel meer met elkaar kunnen delen. Allemaal mooie gedachten, maar waren dit ook gedachten die bij onze collega’s leefden?

Tijdens de bijeenkomst is deze vraag ruimschoots aan bod gekomen. Misschien wel uitgebreider dan ik had gehoopt. Zet 20 jonge bibliothecarissen een ochtend bij elkaar en voor je het weet heb je ruim 150 geeltjes met ideeën, die bol staan van het enthousiasme voor de Bibliotheek, met liefde voor boeken, waardering voor alle andere collega’s en inspiratie om bibliotheken nog beter te maken. Eén geeltje vat dit heel mooi samen: LEUK WERK!

Tegelijkertijd was gedurende de ochtend de opluchting bijna voelbaar. Wat een herkenning! Wat een vertrouwdheid! Wat goed om in een veilige omgeving ook twijfels en knelpunten te kunnen delen.

Zo werd meteen in de praktijk voelbaar en zichtbaar wat Biene en ik al vermoedden: we zijn niet alleen, het is inspirerend om samen te komen en samen over thema’s na te denken, er leven best veel vragen over het personeelsbeleid van bibliotheken en we denken dat het ons veel kan opleveren door meer met elkaar te delen. Of het nu gaat om inspiratie en kennis, of om een ruggensteuntje als het even wat minder gaat.

We hebben uit de grote berg ideeën een selectie gemaakt om mee aan de slag te gaan. Het eerste idee was niet erg schokkend en blijkt binnen een week al effectief: zorgen voor communicatiemiddelen om elkaar regelmatig te ontmoeten en te kunnen delen. Met ‘onze’ provincies (Noord- en Zuid-Holland) zijn we samengekomen in een besloten Facebookgroep en de ideeën en vragen stromen binnen. Parallel daaraan verzamelen we ons in een groep op Biebtobieb, waar we ook jonge bibliothecarissen uit andere provincies willen ontmoeten. Data voor sociale ontmoetingen en een volgende ‘inhoudelijke bijeenkomst’ zijn inmiddels geprikt.

Het tweede idee bezorgt mij meer kriebels in mijn buik. Soms lopen dingen anders dan verwacht. Vaak gaan ze vanzelf lopen. De groep heeft unaniem besloten om zich in te willen zetten voor een beter landelijk imago van de Bibliotheek. Over een paar weken volgt een vervolgsessie om dit idee verder uit te werken en om te zetten naar concrete activiteiten.

Dit plan kenmerkt voor mijn gevoel het hele netwerk: het bruist, er is enthousiasme, we willen ergens voor gaan. Het is echter spannend hoe we dit gaan doen en het roept ook veel vragen op. Belangrijke vragen zijn: hoe kunnen wij van toegevoegde waarde zijn? Hoe sluiten we goed aan op alle ontwikkelingen die al gaande zijn? Hoe kunnen we zorgen voor een gezonde balans tussen ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de rest van de bibliotheeksector? Hoe zorgen we ervoor dat we dit netwerk kunnen borgen?

Biene en ik hebben met ons initiatief een proefballon opgelaten. Door alle enthousiaste reacties, van jongeren en van ‘ouderen’, in Noord- en Zuid-Holland, maar ook in de rest van Nederland, voelt het bovendien alsof de vlag al uithangt. We willen de Bibliotheek vieren!

We kunnen en willen dit niet alleen. We waarderen de kennis, creativiteit, vaardigheden en ideeën van onze collega’s. We zijn er evenmin op uit om wielen opnieuw uit te vinden of relevante kennis voor onszelf te houden. Alle reacties, ideeën en relevante informatie zijn dan ook van harte welkom. Zo zorgen we er graag met elkaar en met u voor dat het in de Bibliotheek anders gaat lopen. Toekomstbestendiger. Efficiënter. Gemeenschappelijker. Trotser. Totdat het vanzelf gaat lopen.

Doet en denkt u ook mee?

Tamar (ProBiblio)