Naar Bett, naar Bett

Naar Bett, naar Bett

Op donderdag 25 januari gaat de wekker om 5.00 uur. Je moet iets over hebben voor je werk! Iets voor acht vertrekt het vliegtuig naar Londen. Daar mag ik samen met mijn collega Angela Meulensteen twee dagen lang inspiratie opdoen op de BETT Show 2018. BETT is de eerste grote mondiale techniek- en educatiebeurs van het jaar (https://www.bettshow.com/about-bett#/). Op het vliegveld komen we ook JBN’er Fons Steggink en zijn collega’s van de Bibliotheek Eindhoven tegen.

Na een trip die toch langer duurt dan verwacht, komen we rond elf uur aan in het beurscomplex ExCel. Een enorme hal met honderden stands wacht daar om door ons ontdekt te worden. Als productmanagers Mediawijsheid voelen we ons als kinderen in een snoepwinkel: overal waar je kijkt zie je robots, toepassingen voor Micro:bit, Arduino en Raspberry Pi, schermen, beamers, VR, AR. Er staan allerlei partijen, van mogols als Google en Windows tot start-ups met zelf ge3D-printte voorbeelden van hun product.

cof


Er zijn veel meer landen vertegenwoordigd dan wij hadden verwacht: onder andere Korea, Hongarije, Verenigde Arabische Emiraten, Portugal, VS, België en uiteraard is ook Nederland aanwezig met The Dutch School. We lopen ’s avonds nog even over de Tower Bridge zodat we weten dat we in Londen zijn geweest, maar verder is het vooral metro/trein/vliegtuig/beursvloer. De twee dagen hadden we ook echt nodig om alles te kunnen zien!

Een paar van onze hoogtepunten:

BOOKR Kids: een Hongaars platform met interactieve (prenten)boeken voor verschillende leeftijden. De app heeft een uitgebreide zoekfunctie die ook goed te gebruiken is door kinderen die nog niet kunnen lezen. Verder hebben zij voor in de klas een nieuwe technologie ontwikkeld die gebruik maakt van gezichtsanalyse van de lezer. Zo kun je als leerkracht precies zien of een leerling geconcentreerd is of afhaakt, maar ook of hij het verhaal grappig vindt, verdrietig of vreselijk.

De FabLab STEAMachine: De Vlaamse partner van onder meer Frysklab pronkte met hun mobiele STEAMachine. Naast een zeer goed gevulde bus met 3D-printer, mobiele lasercutter en technische snufjes van allerlei soorten, was het vooral de buitenkant die in het oog sprong. Ooit Tetris gespeeld op de zijkant van een bus, of met een Micro:bit (de uitvergrote versie, dus technisch gezien een Macro:bit)? Bij FabLab Factory kan het.

De HummingBird Robotics Kit: Met de Hummingbird kun je vrij makkelijk zelf een bewegende robot bouwen en programmeren, bijvoorbeeld uit karton. Dit leent zich perfect voor het vertellen van verhalen, bijvoorbeeld door de hoofdpersonages na te bouwen, op elkaar te laten reageren of door zelf de interactie met de robot aan te gaan. De Hummingbird is ook te combineren met de Micro:bit.

Active floor: De Active Floor heb ik al een tijdje op het oog voor onze nieuwe hoofdvestiging in de LocHal. Dit van oorsprong Deense product werkt in essentie met een beamer gericht op de vloer en Kinect technologie. Zo wordt het mogelijk om de vloer in te zetten als speelvlak. Naast een database kun je ook zelf spellen maken, dus aansluiten bij groepsbezoeken, boeken en actuele thema’s is makkelijk.

De recordable talking interactive wall van TTS: Een plaat met 30 vakjes die je zelf kunt vullen, met bij elk vakje de mogelijkheid om 10 seconden op te nemen. Het kan natuurlijk gebruikt worden voor woordenschat, maar je kunt er ook een verhaal mee (na)vertellen, quizvragen stellen, personages voorstellen… Ook voor in de bibliotheek zagen wij genoeg toepassingen.

Wil je weten wat we nog meer tegengekomen zijn, of heb je vragen? Vraag het Miriam!

Miriam (Bibliotheek Midden-Brabant)

Deze blog verscheen ook als gastblog bij Bibliotheekblad.